2010-talet: Varmast årtiondet någonsin

Höjning av temperaturen i världen

I skuggan av Australien som står i lågor får vi, mindre otippat, höra av världens ledande forskare: Det senaste årtiondet är det varmaste sen mätningarna startade för 150 år sen. 2019 var det näst varmaste året och 2016 det absolut varmaste, det året när El Niño slog nya rekord.

Under året som gått har vi sett extrema torkor i Afrika med 200 döda elefanter i Zimbabwe. Detta på grund av brist på vatten. Vi har ett Australien i lågor med bushfires som sprider sig med rasande fart. Orsaken till spridningen är det torra landskapet, konsekvenserna är ett ödeläggande av gigantiska ytor och död av miljoner djur. Vi har sett en fruktansvärd ökning av väderfenomen med orkaner större än någonsin. Vi har sett enorma översvämningar och allt snabbande smältande isar på Grönland och polerna.

Forskarna är ense om att extremt väder kommer bli betydligt vanligare till följ av klimatförändringarna. Tidigare värmerekord kan komma att slås gång på gång. Om du inte är säker på vad klimatförändringar egentligen innebär så har WWF skrivit en bra artikel om vad klimatförändringar betyder. Där kan du läsa om vad som orsakar klimatförändringar, vad som påverkas och hur du kan minska din påverkan.

Så länge det saknas ekonomiska incitament till att göra miljöbesparingar kommer det troligen dröja innan vi ser en global lösning på klimatförändringarna. Vi följer utvecklingen och försöker hjälpa till så gott vi kan. Vi måste alla dra vårt strå till stacken. Det enklaste du kan göra är ett konsumera nedbrytbara alternativ istället för plast, så vi kan undvika att även nästa årtionde blir det varmaste årtiondet någonsin.