Valter - havets bjässe

Valter är vår kära maskot – Vem kan bättre symbolsera Rekoval?

Valters matvanor

När han ska äta så gapar han och simmar framåt. Han vill bara äta krill men får också i sig plast.

Valter är jättestor

Blåvalar är de största djur som nånsin existerat. Han kan bli 30 meter lång och väga upp till 170 ton.

Valters kompisar

För 100 år sen hade han haft över 400.000 goa blåvalskompisar, nu finns det bara 10-25.000 kvar.

Fritidsintressen

Det bästa denna goa lilla val vet är att tillsammans med sin familj leta efter krill eller lyskräftor som han brukar kalla dem. Krill är pyttesmå kräftdjur som på ett nyckfullt sett förflyttar sig runt i världshaven. Även om han fortfarande är en ung val väger han redan 35 ton och mäter upp till dryga 10 meter. För att bli så stor, måste man äta mycket krill, men det är inga problem för Valter som alltid är hungrig. Han ska ju trots allt växa 20 meter till och gå upp 130 ton.

Var kommer Valter ifrån?

I havet lever ett stort antal djurarter, somliga små och somliga stora. Störst av de alla är valen som på ett graciöst sätt kryssar sig fram genom haven som omhuldar hela vår planet. Valter är just en val och närmre bestämt av släktet blåval. Vår kära maskot föddes för 6 år sedan utanför Costa Rica och han har under sina första år hunnit med att besöka både Syd och Nordpolen. Flocken består av ett 20-tal valar som alla har sin roll i flocken.

Valter är vår älskade maskot

Vill ni vara en del av lösningen?

När Valter ska äta simmar han genom stora krillstim och öppnar sitt stora otroligt gulliga gap som snabbt fylls upp med mängder av lysräkor och annat gott. Men allt för ofta får Valter och hans familj i sig plastprodukter när de äter, och då får dom jätteont i magen.

För att Valters familj och valarna som djurart ska fortsätta att trivas på vår jord så behöver vi alla göra reko val som minskar mängderna plast i världens hav. Var snäll mot Valter - var en del av lösningen.

Starta en plastfri försäljning