Plast i haven försvinner aldrig, utan blir bara fler bitar. I haven finns 5 biljoner bitar plast och mikroplaster.

När en plastflaska hamnar i havet bryter väder, vågor och solljus sönder den till mindre bitar som kallas mikroplast. I haven över världen finns över 5 biljoner bitar mikroplast, som marina djur misstar för mat.

Varje minut dumpas motsvarande en sopbil full med plast, rakt ner i havet. Det blir 8 miljoner ton plast varje år. genom att göra ett reko val kan du istället vara en del av lösningen.

Plast i haven - en brutal företeelse
Plast i haven - en förödande utveckling

Sköldpaddor misstar plastpåsar för maneter.

Med flera biljoner bitar plast i haven drabbar det otroligt många djur, mest utsatta är sjöfåglar, fiskar, kräftdjur och däggdjur. Många fastnar i plasten eller tror den är mat, vilket har ödesdigra konsekvenser. Plasten vandrar i näringskedjan från mindre fiskar, till större och hela vägen till tallriken på våra bord.

Plast kommer inte bara ifrån hemska människor som dumpar sina sopor ner i haven, de kommer också ifrån när vi tvättar syntetiska kläder eller använder tandborstar i plast. I Sverige är vi väldigt duktiga på att återvinna plast, men dom flesta tandborstar hamnar ändå på soptippen.

Hur har vi skött oss senaste 30 åren?

Graf över hur plast tas hand om globalt

Vad händer med all plast som vi kastar?

Globalt sett har vi blivit bättre på att ta hand om plasten de senaste 30 åren då i stort sett allt hamnade på soptippar, se bilden ovan.

Läget på jorden är dock fortfarande kritiskt, på riktigt. Även om Sverige är duktiga på att återvinna, är inte alla andra länder det. Använda mindre plast så bidrar du till att stärka bolag som använder alternativ till plast.

Andel av haven som är förorenade

Nästan alla hav är förorenade, mer eller mindre. Minst 88%.

Andel av nedskräpningen i haven som är plast

Uppskattningsvis är svindlande 75% av allt skräp i havet plast.

Andel valar och sjöfåglar som får i sig plast

Det är dokumenterat att 1/3 av alla sälar får i sig plast och 2/3 av alla valar och havsfåglar.

Procent av jordens olja som blir till plast

Ungefär 12 miljoner tunnor olja används för att göra plast, varje år.

Följ oss på sociala medier för andra
trevliga och hemska uppdateringar
kring måendet hos kära moder jord.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Plast i haven - livsfarligt för valar
Plast i haven - livsfarligt för bläckfiskar
Plast i haven - livsfarligt för sköldpaddor

Spöknät - vad är det?

Spöknät kallas de fiskeredskap som lämnats i havet av olika anledningar, oftast vid illegalt fiske. Varje lina eller nät som lämnas kvar i haven kan få katastrofala följder för allt marint liv. Bara för att näten inte längre fungerar för fiskarens syfte, fungerar de fortfarande för att fånga havsköldpaddor, delfiner och fiskar. De fastnar i näten och skadas i kampen för att komma loss – eller dör i värsta fall. Hundratusentals djur dör årligen.

Utrustningen är ofta gjord av plast, vilket betyder att de bidrar till den globala påfyllningen av plast i haven. Precis som med plastproblemet i sig är det ett nästintill omöjligt uppdrag att rensa haven från alla dessa nät. En organisation som jobbar på just detta är WWF, som vid ett tillfälle 2015 plockade upp makalösa 268 ton nät, rep och annan utrustning. Uppskattningsvis finns det 700.000 ton utrustning i haven. Läs mer på WWF om spöknät.