Plast infiltrerar våra liv

Plast finns överallt

Plast finns överallt.. Överallt.. Har du nån gång funderat på hur mycket plast du har i ditt hem? Om du gjort det, och svarat överallt är du något på spåren. Plast är ett otroligt mångfacetterat material som är billigt att producera, otroligt hållbart, går att använda till nästan allt och finns överallt.

Kolla runt i hemmet, vad ser du? Kanske du läser detta på toaletten och då ser du alla hygienartiklar, smink och duschkrämer i plastflaskor och plastburkar. Om du har barn har du säkert blöjor där också, baserade på plast. Är du i köket så ser du mängder med plastprodukter som hjälper dig att laga mat, servera och förvara din mat.

Tror du inte plast finns överallt? Det är bara att kolla runt i hemmet, här gömmer sig plasten du kanske inte tänkt på:

 • Mjölkförpackningar
  Vaxad kartong består av cirka 20% plast och 80% papper.
 • Syntetiska kläder
  Material som polyester, nylon och akryl är gjorda av plast.
 • Blöjor
  Oumbärgliga, men består nästan uteslutande av plast.
 • Metallburkar
  De har ett hölje av metall, men är ofta förseglade med plast.
 • Hygienartiklar
  Kommer nästan alltid i plastförpackningar.
 • Cigarettfilter
  Innehåller cellulosaacetat som är en form av plast.
 • Lim
  De flesta lim, även trälim och “skol-lim” innehåller plast.

Läs mer på vår sida “Nedbrytbart istället för plast” hur du snabbt kan komma igång med att bli en del av lösningen. Behöver du inspiration vill vi slå ett slag för kontot Klimatkompensera på Instagram för supersmarta tips på hur du ställer om din vardag. Ett annat konto som heter klimatsverige har en annan tappning, de postar på Instagram andra sidors intressanta inlägg. När sidor som supermiljöbloggen, naturskyddsföreningen eller andra stora händelser äger rum så kan du läsa om de på detta kontot. Perfekt för dig som inte orkar följa 100 olika konton.

Självklart ska du slå följe med oss på Instagram också: wwww.instagram.com/rekoval.se. Där postar vi nyheter kring vår verksamhet men också om vårt klimat och miljön runt oss.