Plastbanta: Våra bästa tips

Tips på hur du kan plastbanta

Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Om du har ett samvete och drar ditt strå till stacken kan du vara en del av lösningen – istället för en del av problemet. Alla kan plastbanta, mer eller mindre.

Våra konkreta tips:

 • Sluta använda plastpåsar
  I världen används en miljon plastpåsar varje minut, för att sen användas i genomsnitt i 12 minuter. Använd tygpåsar eller väskor när du handlar. Det finns även nät för frukt du kan använda.
 • Ta med egen mugg till ditt take away-kaffe
  Oklara siffror globalt sett men i Storbritannien kastas 7 miljoner take away-muggar, varje dag.
 • Köp inte plastflaskor i Sverige
  I vår del av världen finns det ingen anledning att köpa flaskat vatten, vi har precis lika bra vatten i våra kranar. Köp en egen flaska i rostfritt stål eller glas om du behöver ha med dig vatten på jobbet, utflykt eller resor. Om du bildgooglar “plastic pollution in the oceans” vad får du se? Plastflaskor.
 • Använd en bambutandborste
  Handtaget på nästan alla tandborstar som säljs är baserat på plast, en enkel förändring är att köpa en bambutandborste.
 • Köp matlådor i glas eller rostfritt stål
  Nästa gång du behöver köpa nya matlådor välj bort plasten, köp några fina i rostfritt stål eller glas. De håller maten lika bra, är mycket tjusigare och du slipper oroa dig över att få i dig ftalater när du värmer maten i micron.
 • Undvik syntetiska material som polyester och fleece
  Varje gång du tvättar avsöndrar de en smula av sitt material, som är baserat på plast. Våra reningsverk i Sverige är väldigt duktiga på att filtrera bort mikroplaster, men långt ifrån allt fångas. Det som sipprar förbi, åker ut i haven.